poniedziałek, 28 września 2015

Biryani z dynią i grzybami

Składniki

  • 500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni)
  • 300 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 200 g surowego ryżu (np. długoziarnistego)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego
Przyprawy:
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta szafranu
Do podania:
  • tarty ser
  • listki tymianku lub natka pietruszki lub świeża kolendra

Przygotowanie

  • Surową dynię obkroić ze skóry, wyjąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Grzyby świeże oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki. Grzyby mrożone rozmrozić na sitku, pokroić na kawałki, osuszyć.
  • Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
  • Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać kurkumę z kolendrą, kminem i gałką muszkatołową i posypać tym kurczaka, wymieszać (część przypraw można dodać bezpośrednio do bulionu aby cała zapiekanka przeszła ich aromatem, wówczas kolor ryżu nie będzie idealnie biały).
  • Zagotować bulion, dodać szafran oraz część odłożonych przypraw jeśli ich używamy.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować duży garnek żaroodporny lub naczynie do zapiekania o pojemności około 4 litrów.
  • Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją. Przesunąć ją na bok patelni, w środek włożyć czosnek oraz kurczaka, obsmażać przez około 3 minuty na większym ogniu.
  • Dodać grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć wszystko przez około 2 minuty na dużym ogniu. Dodać dynię, znów doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty, dodać ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę.
  • Wlać 1 szklankę wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować. Przełożyć do garnka lub naczynia, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć (przykrywką lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Posypać tartym serem, tymiankiem, natką lub kolendrą i podawać.