Marynowana wołowina z brokułami
Składniki
- 225g chudej polędwicy wołowej bez kości, oczyszczonej
2 zabki czosnku, zmiażdzone
- odrobina oleju chili
- 1 cm laski świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150g brokułów, podzielonych na różyczki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 150 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 łyżeczki wody
- paseczki marchewki lub papryki do przybrania
Przygotowanie
- Polędwicę pokroić w cienkie paski i przełożyć do płytkiego szklanego naczynia. W małej misce wymieszać czosnek, olej chili, imbir, chińską przyprawę pięć smaków, i ciemny sos sojowy i polać tym wołowinę: dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki do zamarynowania.
- W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Wrzucić brokuły i smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
- W woku rozgrzać resztę oleju. Wrzucić mięso razem z marynatą, i smażyć mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Brokuły dorzucić do mięsa i dolać jasny sos sojowy i bulion.
- Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą tworząc gładką pastę i dodać do mięsa. Zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze jedna minutę.
- Przełożyć wołowinę i brokuły na ogrzany półmisek, przybrać marchewką lub papryką i podawać