sobota, 31 października 2015

Marynowana wołowina z brokułami

Składniki

  • 225g chudej polędwicy wołowej bez kości, oczyszczonej
    2 zabki czosnku, zmiażdzone
  • odrobina oleju chili
  • 1 cm laski świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki wody
  • paseczki marchewki lub papryki do przybrania

Przygotowanie

  • Polędwicę pokroić w cienkie paski i przełożyć do płytkiego szklanego naczynia. W małej misce wymieszać czosnek, olej chili, imbir, chińską przyprawę pięć smaków, i ciemny sos sojowy i polać tym wołowinę: dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki do zamarynowania.
  • W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Wrzucić brokuły i smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
  • W woku rozgrzać resztę oleju. Wrzucić mięso razem z marynatą, i smażyć mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Brokuły dorzucić do mięsa i dolać jasny sos sojowy i bulion.
  • Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą tworząc gładką pastę i dodać do mięsa. Zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze jedna minutę.
  • Przełożyć wołowinę i brokuły na ogrzany półmisek, przybrać marchewką lub papryką i podawać