sobota, 31 października 2015

Kurczak chop suey

Składniki

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
  • 500g filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdzone
  • 350g kiełków fasoli
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • 425 ml bulionu z kurczaka
  • poszatkowany por do przybrania

Przygotowanie

  • Wymieszać sos sojowy z cukrem aż cukier się rozpuści. Usunąć tłuszczyk z mięsa i pokroić je w cienkie paseczki. Umieścić kawałki kurczaka w płytkim szklanym naczyniu, nałożyć na nie sos sojowy z cukrem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • W ogrzanym woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty, Dodać cebule i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 minut. Dodać olej sezamowy.
  • Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą tworząc gładką pastę. Do woka wlać bulion razem z pastą i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Przełożyć na ogrzany półmisek, przybrać poszatkowanym porem i natychmiast podawać.