Kurczak chop suey
Składniki
-
4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 500g filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku zmiażdzone
- 350g kiełków fasoli
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- 425 ml bulionu z kurczaka
- poszatkowany por do przybrania
Przygotowanie
-
Wymieszać sos sojowy z cukrem aż cukier się rozpuści. Usunąć tłuszczyk z mięsa i pokroić je w cienkie paseczki. Umieścić kawałki kurczaka w płytkim szklanym naczyniu, nałożyć na nie sos sojowy z cukrem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- W ogrzanym woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty, Dodać cebule i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 minut. Dodać olej sezamowy.
- Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą tworząc gładką pastę. Do woka wlać bulion razem z pastą i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Przełożyć na ogrzany półmisek, przybrać poszatkowanym porem i natychmiast podawać.