środa, 12 sierpnia 2015

Pizza z tuńczykiem i oliwkami

  • sos pomidorowy do pizzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 8 – 10 szt. oliwek zielonych lub czarnych
  • 50 g startego żółtego sera
  • 10 listków świeżej bazylii do przybrania gotowej pizzy
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania

Najważniejszym dodatkiem do tej pizzy jest tuńczyk, więc zaraz po posmarowaniu ciasta słuszną porcją sosu pomidorowego nałóż na nie kawałki ryby. Polecam użycie tuńczyka z puszki w zalewie z oliwy lub oleju roślinnego. Najlepiej w dużych, dobrze odsączonych z płynu kawałkach.
Następnie dodaj posiekane w niedużą kostkę cebulę i paprykę, pokrojone w krążki oliwki, i całość oprósz żółtym serem.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 10-12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.