pizza z mascarpone
- 100-150 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 niedużej cebuli
- 50 g startego żółtego sera
- przyprawy: czarny pieprz, suszony rozmaryn
- ciasto
- Ser mascarpone wymieszaj z posiekanym drobno
lub wyciśniętym czosnkiem. Lekko posól i dodaj świeżo zmielonego
czarnego pieprzu. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na
cieście.
- Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki i poukładaj na mascarpone z czosnkiem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp nimi całą pizzę.
- Następnie posyp pizzę niezbyt dużą ilością startego żółtego sera.
Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze przyprawami: rozmarynem i odrobiną
pieprzu, i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C
przez 12-15 minut. Pizza będzie gotowa, kiedy jej spód zacznie się
rumienić.