środa, 12 sierpnia 2015

pizza z mascarpone

  • 100-150 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 50 g startego żółtego sera
  • przyprawy: czarny pieprz, suszony rozmaryn
  • ciasto

  1. Ser mascarpone wymieszaj z posiekanym drobno lub wyciśniętym czosnkiem. Lekko posól i dodaj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na cieście.
  2. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki i poukładaj na mascarpone z czosnkiem.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp nimi całą pizzę.
  4. Następnie posyp pizzę niezbyt dużą ilością startego żółtego sera.
    Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze przyprawami: rozmarynem i odrobiną pieprzu, i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut. Pizza będzie gotowa, kiedy jej spód zacznie się rumienić.